Livrare gratuită pentru comenzi peste 500 RON

Valori nutritionale (100g)
Descriere
Pastrama de berbecuț este o specialitate culinară savuroasă, obținută din carne de miel tânăr printr-un proces de conservare și aromatizare care îi conferă o textură fragedă și un gust intens. Este o delicatesă apreciată în multe culturi, inclusiv în România, și se remarcă prin combinația unică de carne de miel de calitate și condimente aromate.
După procesare, pastrama de berbecuț are o culoare roșu închis, intens, datorită sărării și, eventual, a boiei de ardei utilizate în condimentare. Dacă a fost afumată, poate avea nuanțe brun-roșcate la exterior. Se prezintă sub formă de bucăți de carne, de obicei tăiate din pulpă sau coastă. Se pot observa fibrele musculare bine definite și, uneori, mici depozite de grăsime intramusculară care contribuie la suculență. Stratul exterior este acoperit de un amestec de condimente vizibile. Bucățile pot varia în formă și dimensiune, în funcție de tăietura de carne utilizată. Pot fi fâșii mai lungi sau bucăți mai groase.
Înainte de gătire carnea este fermă, dar mai moale decât carnea proaspătă datorită procesului de sărare care a deshidratat-o parțial. După gătire aceasta devine extrem de fragedă, aproape se topește în gură. Fibrele musculare se separă ușor, iar carnea este suculentă datorită grăsimii intramusculare.
Pastrama de berbecuț are un gust bogat și intens de carne de miel, mult mai pronunțat decât al cărnii proaspete. Sărarea contribuie la intensificarea aromei naturale a cărnii. Condimentele adaugă straturi complexe de savoare. Usturoiul oferă o notă picantă și aromatică distinctă, boia de ardei aduce o nota dulce sau iute, adaugă culoare și o căldură subtilă sau mai pronunțată, piperul negru, proaspăt măcinat, pentru un gust picant iar cimbrul și coriandrul contribuie cu arome pământii și ușor dulci.
Afumarea adaugă o dimensiune suplimentară de gust, cu note lemnoase și ușor dulci. Mirosul este intens și apetisant, combinând aroma specifică a cărnii de miel cu cea a condimentelor și, eventual, a fumului.